succesvolle pilot duurzame industriële coating

succesvolle pilot duurzame industriële coating

Baril Coatings, Relement en Worlée Chemie hebben met succes een gamechanger in industriële coatings in de praktijk gedemonstreerd: een duurzame high performance alkydcoating, maar dan biobased. Deze biobased coating bevat een van biomassa afgeleide grondstof die het fossiele ingrediënt ftaalzuuranhydride vervangt, wat tot dusver onmogelijk werd geacht.

bekijk video

Na drie jaar sleutelen en testen van verschillende formules, bereikte de samenwerking een doorbraak met een versie van deze eco-coating. Als laatste succesvolle test werd de coating bij Straalbedrijf Boxtel geappliqueerd op een elektrische wiellader van TOBROCO-GIANT. Een succesvolle demonstratie in de praktijk, die bewijst dat watergedragen industriële coatings ook duurzaam kunnen zijn. De coating bevat het hoogste percentage biobased grondstoffen dat ooit is bereikt. Deze coating is een gamechanger: het spaart de planeet, zonder in te leveren op de kwaliteit.

De partners van Baril Coatings zijn hierin Relement en Worlée Chemie. Relement is een Nederlandse start-up gespecialiseerd in hernieuwbare chemie. Worlée Chemie is een Duits familiebedrijf dat actief is in chemische, natuurlijke en cosmetische grondstoffen. Baril Coatings is als ontwikkelaar en producent van duurzame coatings en verf, altijd op zoek naar nieuwe manieren om nog verder te verduurzamen.

"Niemand heeft ooit een hoogwaardige alkydcoating gemaakt met biobased ftaalzuuranhydride. Simpelweg omdat het niet bestond" zegt Joost Broeders, technisch directeur van Baril Coatings. "Het is onze missie om coatings te maken die zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom hebben we onze leverancier Worlée Chemie benaderd met het verzoek voor biobased harsen voor onze hoogwaardige 2-componenten industriële coatings."

"We wisten dat ftaalzuuranhydride de ontbrekende biobased schakel is in hoogwaardige alkydharsen. We hebben lang gezocht en geprobeerd om dit ingrediënt te vervangen", voegt dr. ir. Toine Biemans, R&D-directeur bij Worlée Chemie. "We hebben een geschikte oplossing gevonden met behulp van Relement's product methyl ftaalzuuranhydride, genaamd bio MPA. We besloten om niet alleen simpelweg fossiele ingrediënten te vervangen, maar bovendien een hars op waterbasis te ontwikkelen om de emissies te verlagen en het veiligheidsprofiel te verbeteren. Bovendien vonden we verrassend genoeg verschillende andere voordelen die kunnen worden toegeschreven aan het gebruik van bio MPA."  

Roger Blokland, CEO en medeoprichter van Relement noemt deze samenwerking een belangrijke mijlpaal: "Biobased ingrediënten maken in het lab is één ding, maar een succesvolle demonstratie in de praktijk, zoals deze, is iets anders. We zijn al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van het proces voor bio MPA en nu zijn we klaar om de productie op te schalen naar tonschaal, wat zal leiden tot veel duurzamere chemische ingrediënten voor coatings, composietharsen, kleefstoffen en meer".

Over één ding is het trio heel duidelijk: "De innovatie gaat niet alleen over verf, het gaat erom de weg vrij te maken voor een groenere, veiligere toekomst met relevante en bruikbare innovaties. Dit bewijst dat het kan!"

Terug